Elfi

Evident, un blog despre elfi.  De ce?

Pentru ca vibreaza puternic in mintea mea ca suma conceptuala a unora dintre cele mai dragi valori pentru mine. Asa cum un copac isi infige adanc radacinile in sol si isi intinde spre cer coroana vasta extragand resursele necesare pentru a produce fructe, si acest blog este fructul unor reflectii care s-au copt in mine si au asteptat momentul prielnic sa rodeasca.

De la Tolkien incoace, elfii din mitologia celtica ne invadeaza existenta cotidiana in nenumarate instante.  De la carti la filme, de la jocuri video la muzica, elfii sunt pretutindeni si marcheaza multe povesti de succes. Ceva ce nu m-am intrebat niciodata (pana acum) este de unde aceasta popularitate a elfilor in societatea moderna. Desi evident ca stateau la baza unui manunchi de ganduri, emotii si valori profund ascunse in mine, un prim indiciu care m-a facut sa constientizez de ce imi plac asa mult elfii a fost filmul Hellboy 2. Desi calitatea filmului in sine e discutabila (pe mine m-a amuzat suficient pentru o dupa-amiaza de sambata, dar nu l-as mai vedea a 2-a oara) m-a facut totusi sa inteleg ce anume ma atragea atat de mult la conceptul de “elf” in sine.

La fel precum antagonistul Nuada din Hellboy 2 simt ca omenirea paseste vertiginos spre abis, intorcand spatele naturii, leaganul creatiei, pentru a imbraca o existenta falsa, fada, lipsita de substanta.

Traim intr-o lume de plastic.

Aceasta nu este insa un truism tehnic, ci o metafora pentru lupta continua pe care o ducem cu alienarea si ruperea de valorile naturale ale existentei umane.

Unde este aerul curat, unde sunt alimentele proaspete, unde este contactul zilnic cu natura? Inainte de a fi zoon politikon am fost si suntem animale. Ridicol? Este un adevar la fel de preganant precum legea gravitatiei. Si cu toate astea, ne intoarcem spatele de la acest adevar si ne rupem de mediul nostru natural. Si precum orice lucru pe care sinele nostru profund il sesizeaza ca fiind anormal, acest nefericit aspect al vietii noastre mundane cauzeaza o psihoza de sens opus, si astfel putem explica succesul filmelor/cartilor/jocurilor de fantezie si mai ales a elfilor ca produs conceptual, ca raspuns de refulare a unor porniri naturale pe care ni le suprimam din rationamente care de care mai ridicole… eticheta, lipsa de timp, obisnuinta etc…

Sincer acum, nu vi-s-a intamplat vreodata sa simtiti the urge sa va tavaliti prin iarba curata si plina de roua a unei dimineti de primavara? Sa simtiti austrul cum va joaca prin par pe marginea unui deal? Sa alergati pe o campie verde in timp ce fluturii danseaza printre flori? Sa adormiti la baza unui copac secular in timp ce petale de flori va inconjoara, plutind intre cer si pamant?

Dar cate din acestea ati si facut?

Intr-o lume cenusie, hiperurbanizata, multi dintre noi isi gasesc false supape de refulare in surogate pe atat de atragatoare pe cat sunt de artificiale si lipsite de substrat.

Eu de exemplu. Sau tu. Ajungi acasa dupa o zi petrecuta in jungla urbana de otel, beton, praf si stress si cum evadezi? Te uiti la un film de aventura, joci un joc care te transpune intr-o realitate alternativa magica si libera de constrangeri sau, in cel mai bun caz, citesti o carte pe a carei albe campii cultivate cu litere privirea iti fuge in timp ce mintea exploreaza teritorii pline de miracole si minunate aventuri.

Toate virtuale insa. False, ireale.

Elfii. Ei apara natura primara, pura, virgina, asa cum a lasat-o Creatorul. Ah, ce mi-as dori sa existe. Nu propun solutii radicale de tip “new age” pentru societatea noastra, lumea in care traim este cea pe care ne-am creat-o singuri. Si totusi, cum ar fi? Cum ar fi sa existe un popor magic ce sa traga suturi in fund poluatorilor? O forta a naturii care sa puna la respect omenirea in pornirea ei masochista de a-si distruge leaganul existentei, Planeta Mama, Pamantul? Un Deus Ex Machina care ne-ar disciplina si ne-ar intoarce pe calea naturala pe care viata noastra ar trebuie sa o strabata in aceasta lume, asa cum natura impinge un rau in apoi in albia sa?

Ca indivizi nu putem schimba de unul singur societatea in esenta ei. Putem aduce insa o anumita schimbare profunda in viata noastra, a mea, a ta, a fiecaruia. Si asa cum se compun vectorial fortele, influenta fiecaruia poate impinge intregul sistem intr-o directie. Este insa la alegerea fiecaruia.

Virtual sau natural?

Plastic sau iarba?

RPG sau iesiri la iarba verde?

Traim intr-o lume gri, prafuita, si multe dintre alegerile noastre sunt ingradite de societatea bolnava de ruperea de natura din care facem parte. Insa putem pastra macar valorile naturale vii in inima noastra. Putem fi liberi in forurile noastre interne, putem iubi natura, putem sa cultivam atat la propriu cat si la figurat o lume mai verde, mai primitoare si mai putin artificiala in jurul nostru. Sinceritate, libertate, iubire, simplitate naturala si creativitate… ne sunt la indemana.

Nu alege sa fi doar o figurina de plastic.

Putem fi  proprii nostrii elfi 🙂

Ok, destul blogging. Maine ma gasiti in parc 😀

Advertisements

3 comments on “Elfi

 1. K-RA says:

  Of, visator k intotdeauna Adi-sama 🙂
  Cred k ai dreptate cand spui k suntem “certati” cu natura si k nu mai avem un set corespunzator de valori; incerc sa fiu optimista de dragul tau si spun k poate o sa ne trezim candva si k poate nu o sa fie prea tarziu.
  Pana atunci, insa, “welcome to the matrix” my dear friend :p

 2. matei says:

  mi-a placut.
  Acuma ce faci domnule, te-ai lenevit? La manivela tovarase!

 3. RomaniA says:

  Frumos subiectul forumului, dar ideile sunt faurite cu ciocanul si nicovala…Au inceput palierele cunoasterii sa-si construiasca imperiul Realitatii, in sufletul tau…dar esti abea la inceput. Daca vei avea intelepciunea de a deveni curat, atunci ai sa intelegi ce spun.Iubire si Pace sa fie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s