Descatuseaza-ti potentialul!

“Deep within man dwell those slumbering powers; powers that would astonish him, that he never dreamed of possessing; forces that would revolutionize his life if aroused and put into action.” – Orison Swett Marden

De cate ori nu ai avut senzatia palpabila ca poti sa fii cu mult mai mult decat esti?

Ca undeva in tine se ascunde un izvor nesecat de abilitati si putere precum o oaza in desert, cu un lac adanc, atat de adanc incat nu i-ai putea atinge fundul? Este insa de ajuns sa iti cufunzi mainile in el si vei avea acces la apa rece si limpede a potentialului tau neexplorat. Sau sa te scufunzi in el si sa extragi din strafundurile fiintei tale abilitati de mult uitate, dar care mereu au fost acolo, asteptand sa fie descoperite.

Acea oaza de putere si claritate exista in fiecare dintre noi.  Potentialul uman este enorm si sclipiri de perle nebanuite exista in fiecare dintre noi. Oamenii au puterea sa schimbe lumea si sa infaptuiasca lucruri marete, ce sa le imprime numele in istorie pentru eternitate.

Buddha,  Napoleon, Richelieu, Einstein, Geothe au fost oameni la fel ca tine, la fel ca mine. Din comoditate, pentru a-si gasi o scuza, oamenii cu vise modeste i-au etichetat drept “genii”, definind o conditie umana aparent intangibila. Pe deoparte oamenii “de rand”, pe de alta, “geniile”.

Nu sunt de acord cu aceasta etichetare.

Dupa cum afirma si Thomas Edison, genialitatea este 1% inspiratie si 99% transpiratie. Winston Churchill intareste aceasta idee, afirmand ca efortul continuu – nu puterea sau inteligenta (nativa) – este cheia pentru a ne descatusa adevaratul potential.

Iar adevaratul potential al fiintei umane este dincolo de cele mai indraznete vise. Exista oameni care pot sa bata la sah cel mai puternic supercalculator, oameni care pot sa alerge cu peste 40 km/h, oameni care pot sa ridice un automobil sau care pot sa memoreze pozitia cartilor de joc din 10 pachete simultan. Si drumul catre descoperirea adevaratului potential uman trece chiar si dincolo de aceste fapte ce la prima vedere par exceptionale.  Mintea umana este un izvor nesecat de minuni ce de abia incep sa fie descoperite. Abilitati pana nu demult considerate “paranormale” incep sa fie descoperite si cei ce sunt suficient de perseverenti incat sa mearga pe acele carari intunecate vor descoperi o “viziuna a iepurelui” ce depaseste orice imaginatie. Abia in prezent stiinta incepe sa cerceteze fenomene precum telekinezia, pirokinezia, telepatia sau pur si simplu capacitatea bruta a mintii umane de a modela si influenta realitatea (vezi The Secret).

Dupa cum afirma Peace Pilgrim, “umanitatea doar a zgariat suprafata adevaratului sau potential”. Dar precum orice drum, calatoria spre auto-descoperirea propriului tau potential trebuie sa inceapa cu un prim pas curajos si sa continue cu o vointa de neclintit.

Iar aceasta vointa de neclintit de a persevera, cheia succesului, sursa oricarei reusite remarcabile, este principala variabila ce determina cat de sus vei ajunge in “turnul conditiei umane”.

In mod paradoxal insa, daca ai asteptari mari de la ceea ce doresti sa infaptuiesti si succesul conteaza mult pentru tine, atunci vei esua. Vei esua deoarece viata iti presara nenumarate ziduri si obstacole in drum, iar un om ce nu accepta sa piarda se va demoraliza cand, inevitabil, va cunoaste si esecuri. Demoralizandu-se, vointa sa se va toci, visele sale vor deveni mai putin indraznete si se va plafona. Nereusind sa ajunga la “struguri”, va afirma ca “s-a maturizat si a renuntat la visele nebunesti ale tineretii”.

Aceasta este plafonarea, aceasta este imbatranirea, aceasta este moartea lenta a spiritului ce o precede pe cea a trupului.

Dar aceasta nu trebuie sa fie si soarta ta. Scaparea se gaseste in a cunoaste si accepta esecurile. Din nou paradoxul se face simtit –  atunci cand cunosti si accepti esecul, cunosti si accepti suferinta, succesul si fericirea vor fi usor de atins.

Un om ce stie sa piarda nu poate fi demoralizat de inerentele esecuri, se va sterge de praf si va continua curajos pe drumul sau.

Un om ce cunoaste si intelege esenta suferintei va pretui fericirea si va putea sa o pastreze mai mult, fara sa se ataseze de ea.

Acestea sunt subintelesurile ascunse in primul adevar nobil si fara de care nu putem accede prea departe pe calea spre descatusarea adevaratului nostru potential.

Lordul Acton este cel ce a afirmat faimoasa fraza despre putere: “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men.”

Din nou, nu sunt de acord.

Puterea nu corupe, ea responsabilizeaza. Cu cat ai o putere mai mare, cu atat o responsabilitate mai mare este necesara pentru a nu te distruge pe tine insuti si pe cei din jur. Cei insa ce cunosc suferinta si inteleg esenta existentei umane nu vor fi corupti de catre putere, indiferent de cat de mare ar fi ea. Ei sunt cei care isi pot descatusa adevaratul potential fara sa se teama ca se vor distruge pe sine sau pe cei din jur.

In intelepciunea lor insa, trebuie sa tina cont si de faptul ca cei din jurul lor, ce nu ii vor intelege, se vor teme de puterea lor, dupa cum afirma si Eminescu,  “Nu spera când vezi miseii/La izbânda facând punte,/Te-or întrece nataraii,/De ai fi cu stea în frunte;”. In mod ironic, contrar aparentelor, adevarata putere si faima nu merg mana in mana, deoarece cineva cu adevarat puternic are suficienti dusmani daca se expune prea mult, si in intelepciunea sa, alege un stil de viata mai modest, mai rezervat.

Adevarata putere se afla mereu in spatele scenei.

Insa, asa cum continua Eminescu, nu trebuie sa te temi (“Teama n-ai, cata-vor iarasi/Intre dânsii sa se plece, /Nu te prinde lor tovaras: /Ce e val, ca valul trece.”) ci sa perseverezi pe drumul tau. De teama, societatea incearca sa ne limiteze potentialul sufocandu-ne ego-ul. Este adevarat ca atunci cand este scapat de sub control, ego-ul poate sa fie extrem de distructiv, atat pentru sine, cat si pentru cei din jur, aroganta, narcisismul si trufia fiind adevarate capcane pentru orice om ce devine amorezat de propria sa putere. Multi mari lideri s-au prabusit din cauza setei  irationale de putere. Dar odata ce inveti sa iti cultivi intelepciunea, teama de a nu cadea in pacatul trufiei devine o teama nejustificata care incatuseaza expansiunea personalitatii.

Se spune ca cei ce ajung la cele mai inalte niveluri ale dezvoltarii umane transcend dincolo de propriul sine, insa pentru a ajunge acolo trebuie sa ai un “ego” puternic si sanatos.

Neinfricat si curajos, sigur pe sine si debordand o aura aproape palpabila de vitalitate si putere – asa recunosti un om cu adevarat liber, puternic si pe cale sa isi descatuseze adevaratul potential.

In fond,  autoperfectionarea este o cursa in care singurul adversar esti tu insuti. Trebuie mereu sa “tragi de tine” si sa te autodisciplinezi daca doresti sa nu te plafonezi. O poti face insa cu suficienta dedicatie, iar recompensele sunt nepretuite.

Asadar, pentru a-ti descatusa potentialul, descatuseaza-ti ego-ul, cel mai puternic motor al evolutiei umane.

Fii sigur pe tine, paseste tantos, cu pasi mari, fii un pic cu nasul pe sus, suficient cat sa debordezi siguranta pe sine dar atent sa nu cazi in capcana distructiva a narcisismului sau a arogantei. Fii neinfricat, invata din trecut, bucura-te de prezent si gandeste-te la viitor. Acceseaza acele puteri ce exista ascunse in tine, cultiva-ti calitatiile si savureaza miracolul vietii la maxim!

Explodeaza in miliarde de vise, gandeste la scara mare, tinteste sus si nu da inapoi niciodata. Vei ajunge unde iti vei dori, si ghidat de intelepciune si ajutat de propriile puteri, iti vei aduce contributia la a face lumea un loc mai bun.

Viseaza, lupta si  savureaza-ti victoriile!

PS: Cateva citate foarte motivante, pe aceeasi tema precum acest articol:

“We are hoarding potentials so great that they are just about unimaginable.” – Jack Schwartz

“It is a denial of the divinity within us to deny our potential and possibilities.” – James E. Faust

“The potential of the average person is like a huge ocean unsailed, a new continent unexplored, a world of possibilities waiting to be released and channeled toward some great good.” – Brian Tracy

“No matter what the level of your ability, you have more potential than you can ever develop in a lifetime.” – James T Mccay

“Never underestimate the power of dreams and the influence of the human spirit. We are all the same in this notion: The potential for greatness lives within each of us.” – Wilma Rudolph

“Focus on your potential instead of your limitations.” – Alan Loy McGinnis

“Who are we? We are children of God. Our potential is unlimited. Our inheritance is sacred. May we always honor that heritage — in every thought and deed.” – Russell M. Nelson

“The difference between what we do and what we are capable of doing would suffice to solve most of the world’s problem.” – Mahatma Gandhi

Advertisements

5 comments on “Descatuseaza-ti potentialul!

 1. Matilda says:

  Postul tau se pliaza perfect pe mesajul psihologiei umaniste. Imi place ca militezi. Si eu militez alaturi de tine 🙂

 2. Samira says:

  Felicitari. Tocmai am terminat de citit trilogia lui James Redfield, pe care ti-o recomand cu caldura, in care se vorbeste tocmai despre capacitatea omului de a face lucruri nebanuite. Suntem mai puternici decat credem.

 3. Stefania-Ionela says:

  Foarte interesant si adevarat ceea ce ai dedus aici…Filmul documentar The secret dezvaluie asa cum si tu ai precizat, faptul ca noi, oamenii, suntem creatorii propriilor noastre destine.Desigur este foarte greu pentru oamenii din zilele noastre sa se gandeasca la asemenea lucruri, ei actioneaza ca niste roboti si asa si sfarsesc, din pacate nu constientizeaza adevarata esenta a vietii.Ar fi foarte multe de comentat pe baza acestui subiect insa ar insemna sa scriu zi si noapte si nu stiu cand as putea sa ma opresc.Acum insa ma opresc aici marturisindu-ti ca imi plac articolele tale, felicitari si pentru acesta!

 4. Oana says:

  Felicitari! Postul tau nu este nici mai mult nici mai putin decat o antologie de citate combinate cu niste cugetari care sunt astazi pe buzele tuturor – asa, gen Paulo Coelho. Cu esenta sunt intru totul de acord, dar care e contributia ta personala in toata treaba asta, in afara de comentariu pe text?

  • Midnightwind says:

   Faptul ca nu am citit Coelho? Decat “Veronica se hotaraste sa moara”, si acolo nu era vorba despre asa ceva, desi pe undeva s-ar gasi o tangenta. Tot ce am scris, scriu si voi scrie este 100% produsul mintii mele 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s