Ghid practic pentru New Year’s Resolutions

Pentru ca stiu ca multi dintre voi va veti defini cateva obiective pe acest an si pentru ca, la randul meu, obisnuiesc sa fac asta de vreo 5 ani si cam stiu cum arata drumul sinuos dintre obiectiv si realizare, ma gandeam sa impartasesc din experienta mea in acest sens.

1. Pentru inceput, trebuie definita o viziune de viata. Da, poate suna pompos, dar e foarte important ce dorim sa indeplinim la cel mai larg nivel posibil pentru identitatea noastra individuala si anume – viata aceasta. Cam pe la 20-25 de ani, cu totii incepem sa avem o idee, generala macar, pentru a stii in ce directie vrem sa o luam. Sau chiar daca nu stim exact, fiecare SIMTE ca anumite obiective pe un an i-ar fi de folos pe termen lung. Acest pas reprezinta Viziunea.

2. Odata ce avem o idee in acest sens, ne definim cateva obiective mari, realizabile intr-un an si care ne-ar schimba viata un pic in bine. E foarte important sa le definim SMART (http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria). De asemenea, trebuie sa ne gandim cat ne-ar lua fiecare obiectiv in parte, cata energie si timp suntem dispusi sa ii acordam si cata determinare avem. Acesta pas reprezinta partea Strategica.

3. Dupa ce ati definit o lista de obiective (a mea pe 2013 are vreo 10 puncte), definiti subpuncte majore la fiecare (milestonuri de atins) si un plan pentru fiecare obiectiv sau subpunct (depinde cat de mare si complex e obiectivul). Planul trebuie sa fie REALIST, sa lase loc de evenimente si cheltuieli neprevazute, sa fie flexibil si totusi destul de inchegat. Planificarea fiecarui obiectiv reprezinta partea Tactica.

4. Incepand din ziua 1 a planului, e important sa va pregatiti mental pentru a va impune rutina benefica pe care planurile voastre o necesita. Gandul ca sunteti mai aproape cu fiecare mic pas de un mare obiectiv este (in general) suficient pentru oricine pentru a persevera. In fond, e vorba de ceva ce va doriti, asa ca procesul e oricum placut. Puneti-va planul undeva la vedere, astfel incat sa va apara mereu si sa va aminteasca de importanta sa pentru voi. Follow-up lunar pe realizari si obiective ar prinde de asemenea foarte bine. Aceasta este partea Operationala, si desi pare cea mai mica, e de fapt cea critica.

Ps: Critica este perseverenta. Roma nu a fost construita intr-o zi. Cei care nu inteleg ca pentru cele mai stralucite reusite este nevoie de perseverenta asidua si care nu sunt pregatiti sa nu vada rezultate bruste, ci doar mici realizari incrementale… nu vor reusi. Armati-va cu acest set mental si vizualizati zilnic obiectivul devenit realitate. Tine-ti de acel vis si ca deveni realitate. Si nu uitati:

“O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas” – Lao Tzu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s