Analogia pisicii negre

 

black-cat-wallpapers

Pornind de la o poza amuzanta, am fost inspirat sa construiesc o analogie a pisicii negre in problema existentei Divinitatii:

Ateism:

Ateismul e cand esti intr-o camera intunecata, in care s-ar putea sa fie o pisica neagra, dar nu te obosesti sa o cauti si ai certitudinea ca nu exista.

Ateism militant:

Ateismul e cand esti intr-o camera intunecata, in care s-ar putea sa fie o pisica neagra, dar nu te obosesti sa o cauti si ai certitudinea ca nu exista. Mai mult, ii consideri existenta o prostie by default si ironizezi pe oricine presupune ca ar putea sa fie o pisica neagra in acea camera.

Scepticismul stiintific:

Esti intr-o camera intunecata si refuzi sa crezi ca exista o pisica neagra in ea pana nu gasesti dovezi palpabile ale existentei ei. Iei o lanterna mica si incepi sa luminezi camera. Realizezi ca este o camera imensa si nu vei putea niciodata in decursul vietii tale sa o scrutezi pe toata.

Agnosticism:

Esti intr-o camera imensa si intunecata, si s-ar putea sa fie o pisica neagra in ea. Fie nu iti pasa, fie esti constient ca nu vei putea gasi dovezi stiintifice (in paradigmele mainsteam de lucru in stiinta in ziua de azi) pentru a o gasi, asa ca iti vezi linistit de viata.

Dogmatism religios:

Intr-o Carte Sfanta scrie ca exista o pisica neagra undeva in aceasta camera, asa ca accepti din start aceasta idee si nu te mai chinui sa o descoperi direct. In cel mai bun caz incepi sa comunici cu ea, in speranta ca te aude si raspunde cumva. In cel mai rau caz, nici macar nu stii cum ar trebui sa arate o pisica neagra, dar tu iti afirmi credinta in ea.

Teism filosofic:

Nu exista dovezi empirice ca exista o pisica neagra, dar ea trebuie sa existe.

Teism rational/stiintific (perspectiva mea):

Pornesti de la presupunerea ca s-ar putea sa existe o pisica neagra (sau nu) in acea camera. Lovindu-te de cateva din obiectele din camera intunecata, auzi ceva ce suna a miorlait de pisica, dar nu poti fii sigur ca asta este. Pentru ca ai lanterna la fel de mica precum scepticul stiintific, incepi sa luminezi cateva colturi din acea camera imensa. Vezi ceva ce pare sa fie urmele lasate de o pisica neagra, dar nu poti sa fii sigur. Presupui deci ca s-ar putea sa existe o pisica neagra in acea camera si incepi sa construiesti o explicatie rationala si stiintifica de ce ea ar putea sa existe.

Ignosticism:

Cum arata o pisica neagra? Pe urma putem sa incepem sa o cautam.

Misticism:

Incepi sa pipai toata camera, in incercarea de a pune mana direct pe pisica neagra.

New age mysticism:

Suntem in interiorul pisicii negre.

Advertisements

2 comments on “Analogia pisicii negre

 1. Estera says:

  Foarte interesant!

  Eu cred ca ne nastem a fi una din ‘variantele’ de mai sus. Nu cred ca prea avem de ales. Cred cu tarie ca exista canale extrasenzoriale de comunicare, si ca unii le avem mai mult sau mai putin blocate, cu multiplele grade de credinta ce deriva de aici. Ceea ce e minunat, cred eu, e ca majoritatii oamenilor le place cum s-au nascut si, daca nu deranjam pe cei de linga noi prea mult, e minunat.

 2. godless1859 says:

  Ce prezinti tu aici este o imagine puternic distorsionata a pozitiei ateiste; echivalezi ateismul cu prostia crasa, ignoranta si lipsa totala de cunoastere a epistemologiei. Ar fi de dorit sa te intrebi cum se face ca gradul de ateism intr-o populatie creste odata cu nivelul de educatie, cu cel de inteligenta si cu nivelul de civilizatie al respectivei populatii.
  In timp ce la nivelul cetatenilor cu 4 clase credinta religioasa domina in proportii majoritare, procentele sunt rasturnate complet odata ce ajungi la academiile nationale de stiinte sau la laureati ai premiului Nobel, unde aceasta credinta este pentru scopurile practice inexistenta.
  Uite, iti las o dezbatere intre atei si religiosi ca sa iti corectezi impresiile (gresite) pe care le ai fata de pozitiile acestor atei:

  http://intelligencesquaredus.org/debates/upcoming-debates/item/728-science-refutes-god

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s