Dincolo de timp

Chronos

Timpul. Probabil cel mai puternic concept cunoscut de om.

In teogonia lui Hesiod, Cronos, Titan al timpului, il castreaza pe tatal sau, Uranus, ce simbolizeaza cerul, Universul. Astazi, cunoasterea stiintifica ne-a daruit capacitatea de contempla scenarii privind sfarsitul acestui Univers, insa imaginea nu este inca clara. Cum se va termina totul? Va suferi oare Universul o moarte entropica, precum in scenariul “heat death”, sau va renaste precum un Phoenix cosmic, precum in scenariul “Big Crunch/Big Bounce”?

Cert este insa ca tot ce se afla in existenta se afla in domeniul timpului. Dar este oare chiar “Timp” cel despre care vorbim cand vorbim despre “timp”?

Nu chiar.

De pilda, varsta. Avem tendinta sa consideram numarul de ani ce s-au scurs de la nasterea noastra drept o cifra fatidica, si sa consideram ca imbatranim pe masura ce acea cifra devine din ce in ce mai mare. Nu e chiar asa. In realitate, ceea ce cauzeaza imbatranirea este entropia, degradarea naturala a tuturor lucrurilor structurate, ce tinde sa conduca spre un nivel de complexitate mai scazut. Asta este cea mai simpla intelegere a entropiei informationale. Semnele sale sunt peste tot. Praful ce se asterne pe mobila, lucrurile ce se invechesc si se strica etc. Tot ce exista in aceasta lume si este individualizat, este menit distrugerii prin coroziune sub dintii nemilosi ai entropiei.Cu doua exceptii. Sau una singura, in doua perspective. Viata si constiinta (creativa). Acestea sunt singurele lucruri anti-entropice din univers. Viata creaza viata si se inmulteste. Chiar daca un individ moare, speciile se diversifica si complexitatea informationala creste. Se poate spune ca viata si creatia ce rezulta din constiinta, sunt o forta anti-entropica, ce lupta pentru suprematie cu entropia pentru soarta finala a Universului.

Ai putea spune ca rolul nostru in Univers este de a crea complexitate pentru a contrabalansa “sageata timpului” ce tinde sa uniformizeze, sa niveleze.

In acest context, varsta nu este decat, cel mult, un indicator estimativ ce priveste starea de complexitate informationala a unui individ. Atat fizic, cat si mental. Cele doua aspecte sunt de fapt unul singur, prezent in ochii nostri drept o dualitate. Dar in fond, complexitatea informationala a unui individ nu tine direct de timp. Tine de felul in care isi ingrijeste corpul (si de aici diferenta dintre cum arata si cati ani are) si, poate mai important, de cum gandeste. Viata o avem by default, insa cat de vasta este Constiinta noastra, factorul care creaza? Complexitatea mintii  este un plus anti-entropic ce ne poate mentine tineri mult dincolo de intelesul social acceptat al termenului.

Ca fiinte sociale si constiente, repercursiunile actiunilor noastra creaza valuri dincolo de existenta propriului corp.

Poti sa ai 20 de ani si complexitatea informationala (in sensul larg al impactului individualitatii tale in univers) al unui cartof, sau poti sa ai 40 de ani si sa fii pivotal pentru evolutia omenirii. Pentru ca in fond, ce este tineretea? Nu este doar un corp “in stare buna de functionare”. Ci este potential, este putere, este vointa.

In al doilea rand, balanta dintre entropie si anti-entropie (sau negentropie, entropie negativa) nu este atat de inclinata cum credem noi. Moartea, ca fenomen, e larg raspandita in natura, dar nu este o regula. Exista peste 10 specii de animale care sunt biologic nemuritoare. Cu alte cuvinte, capacitatea lor de regenerare a “coroziunii timpului” este mai mare decat pagubele entropiei.

Poate insa ca moartea indivizilor a fost utila evolutiei, pentru a permite noilor generatii sa raspandeasca mutatiile prin care s-au adaptat mai bine si au evoluat, si sa inlocuiasca fostele modele, mai prost adaptate. Dar cand evolutia biologica este pusa in umbra de evolutia tehnologica, ca principala metoda de selectie naturala, atunci oare moartea nu devine desueta? E drept, si intre generatiile de oameni exista diferente de perceptie si de multe ori societatea are nevoie de un timp de adaptare, in care noile generatii le inlocuiesc pe cele vechi… dar oare acest sistem este menit sa functioneze asa atata timp cat exista omenire, sau vor aparea mecanisme mai fine de selectie a fortelor de influenta?

Si aici intervine discutia despre scop si putere.

Scopul este per se. Este dictat de valorile pe care le avem si de dorinta noastra, intrinseca ego-ului (si chiar mai profund) de a aduce un aport existentei, de a avea un sens, un proiect identitar.

Puterea insa, nu este un scop in sine. Cand devine un scop in sine, individul este blocat intr-un cerc vicios si isi pierde raison d’etre. Puterea este un mijloc de a indeplini un scop. Si cea mai nobila forma de a folosi puterea nu este pentru a impune un scop individual, ci pentru a mobiliza societatea catre un scop de grup, comun recunoscut, dar inca neatins datorita inertiei pe care o au unii indivizi, si implicit, unele grupuri de oameni sau societati.Timpul este o dimensiune si asa cum fizic ne dorim libertatea de a cuprinde cat mai mult din spatiul tridemensional, ne dorim si libertate in cea de-a patra dimensiune, cea temporala.

Poate ca, intr-o zi, progresul social si tehnologic/medical va conduce la nemurirea biologica pentru oameni si, implicit, la o reorganizare psiho-sociala a omului, ca individ. Dar pana atunci, cu timpul ce ne este dat, conteaza foarte mult cum ne raportam la el, conceptual. Un grad mai mare de libertate in fata Timpului ne confera mai multa incredere in puterea pe care o avem la dispozitie pentru a ne urmari idealurile, visurile si scopurile.

As dori sa inchei aceasta reflectie in toi de noapte despre timp, entropie, scop si putere intr-o nota optimista.

La rascrucea marilor forte ale universului, fiecare pas pe care il facem, fiecare creatie, fiecare copil si fiecare idee ce se naste este o victorie a Vietii in fata Timpului, a Anti-Entropiei in fata Entropiei.

E suficient Timp. Important e cum il folosim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s